Blog

Pazar, 29 Mayıs 2016 05:56

Sürücülerde Uyku Apnesi Sorunu

Avrupa Birliği ülkelerinde yapılan düzenlemelere uygun olarak ülkemizde de Sürücü adaylarında ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik  29 Aralık 2015 tarihli ve29577 nolu Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. UYKUDER’in kuruluşunun 10. Yılında Trabzonda 25 – 29 Mayıs 2016 tarihleri arasında düzenlenen 5. Uyku Bozuklukları Kongresinde bu konu masaya yatırıldı.

Yeni ehliyet yönetmeliğine göre;

  1. a) Ağır derecede apnesi olanlar (AHI>30/saat) veya orta derecede apne (15<AHI<30) ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler tedavi görmeden sürücü belgesi alamazlar.

  2. b) Uyku apnesinin kontrol altına alındığı veya tedavi edildiği; en az bir uyku sertifikalı doktor (göğüs hastalıkları, psikiyatri, nöroloji, KBB uzmanı) ve bir KBB uzmanı olan üçlü heyet tarafından tespit edilen kişilere sürücü belgesi verilebilir. Hastalığın şiddeti, tedaviden alınan cevap, hasta PAP tedavisi uyumu gibi faktörler dikkate alınarak; ikinci grup sürücü belgesi sınıflarından alıp alamayacağı ile ambulans, resmi veya ticari araç kullanıp kullanamayacağı raporda belirtilir.

  3. c) Vücut kitle endeksi (VKE) 33 ve üzerinde olan kişilerden şikayetine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

  4. d) Tanıklı apnesi ve gündüz uyuklama hali olan kişilerden vücut kitle endeksine bakılmaksızın tüm gece polisomnografi testi istenir.

Ülkemizde bu konuda yeterli farkındalığın olmaması önemli bir sorun. Bilimsel olarak Trafik ve iş kazalarının önemli bir risk faktörü olduğu tespit edilen ve tedavi ile düzeltilebileceği belirlenmiş olan Uyku Apnesi konusunda özellikle Aile hekimlerinin bu konudaki eğitimlerine katkı verilmesi bir zorunluluk olarak belirlendi

avmlogo

AVM Sağlık Sistemleri ürün ve hizmetleri konusunda ilgileniyor ve yeniliklerden haberdar olmak istiyorsanız; bizi takip edin...

encoksatan logo

orjinal-urun

İletişim

AVM Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti.

Küçükbakkalköy Mh. Gül Ağacı Sk.
No:13 34750 Ataşehir - İstanbul

Tel: +90 (216) 368 18 00
Faks: +90 (216) 368 19 00

E-posta: bilgi@avmsaglik.com.tr